Groenten spelen verstoppertje

Toegevoegd door: Rick ("Lekker van een hacker")

Hoeveelheid: 4 personen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten

Ingredienten

3 struiken witlof
1 stronk broccoli

10 mini-tomaatjes
4 bataten
2 kopjes tomatensap
sambal naar smaak
olie (een klein beetje)
peper en jodiumzout naar behoefte
2 el paprikapoeder
1 el gemberpoeder
1 el uienpoeder
1/2 tot 1 el knoflookpoeder

Bereidingswijze

  1. Snijd de roosjes van de broccoli en snijd ze tot vriendelijke kleine stukken; zet terzijde zodat de gunstige zwavelverbindingen zich kunnen vormen. Je kunt ook gerust wat broccolisteel mee bereiden, maar snijd dat dun en houd het apart, want het komt eerder in de pan.
  2. Schil de bataten, verwijder pitten en snijd ze aan plakken van ongeveer 1 cm dik. Hang de stukken bataat in een stoommandje boven kokend water, met de deksel op de pan. Het duurt ongeveer een kwartier tot ze gaar zijn.
  3. Snijd de witlof *niet* over de lengte middendoor; we willen de ringen behouden, omdat het dan prettig is om op te kauwen, en dan komt de geheel eigen smaak van witlof veel beter tot zijn recht. Snijd dus het dorre plakje onderaf, en als je de pit wilt verwijderen leg je de struik zo vlak mogelijk en snijd je er een wig uit. Snijd elke struik hierna in 4 stukken van kop tot kont en houd de zo gemaakte ringen zo goed als gaat in elkaar.
  4. Verwarm olie met sambal naar smaak, en bak de sambal even uit. Hierdoor wordt hij minder scherp maar behoudt wel de prettige smaak. Na een minuutje doe je er de witlof bij, en eventuele stronkstukjes van de broccoli. Schep af en toe om gedurende 10 minuten, houd verder de deksel op de pan. Let op aanbakken; het kan nodig zijn er kleine plasjes water aan toe te voegen.
  5. Snijd elke mini-tomaat door de neus in twee helften. Dit is prettiger om op te kauwen; het voorkomt dat ze openbarsten in een explosie van gloeiend heet tomatensap.
  6. Voeg paprikapoeder, gember, knoflookpoeder en uienpoeder aan het groentemengsel toe, en stoof nog 5 minuten door, op hoger vuur en onder voortdurend roeren, zonder deksel op de pan.
  7. Schep de groenten in de onderste helft van een grote serveershaal of individuele serveerschaaltjes. Vocht blijft zo veel mogelijk achter in de pan; het is zelfs mogelijk de serveerschaaltjes nog even af te gieten.
  8. Meng nu de gaargestoomde bataten door het achtergebleven kookvocht, voeg peper en zout naar smaak toe, en voeg al stampend zoveel tomatensap toe als nodig om een puree van goede consistentie te krijgen.
  9. Dek de serveerschaal of -schalen af met een laag puree, maak er een mooi patroontje op met een vork en maak de randjes schoon met een vochtige vinger.

Serveersuggestie