Uiensoep verrijkt met tomaat en aardappel

Toegevoegd door: Rick ("Lekker van een hacker")

Hoeveelheid: 3 kommen
Bereidingstijd: 60 minuten

Ingredienten

1 hele grote ui of 3 van normale grootte
1 klont (echte) boter
3-4 tenen knoflook
1/2 el sambal of rode pepertjes op olie
3-4 el geconcentreerde tomatenpuree
5-6 el fijngehakte peterselie
2 el hindoestaans kerriepoeder
3/4 tot 1 l groentebouillon
Handjevol rode linzen
3-4 kleine aardappels, biologisch

Bereidingswijze

  1. Gebruik een (soep)pan met dikke bodem, maar zonder anti-aanbaklaag en ook zonder email; de temperatuurschok bij het inschenken van bouillon zou anders een probleem kunnen geven.
  2. Plet de knoflook en schuif terzijde; schil de uien en snijd ze in ringen.
  3. Bak de uien met de sambal op een laag vuur in boter, plan hiervoor een half uur, want rustig de tijd nemen maakt de soep beter. Af en toe omroeren; uiteindelijk wil je de uien egaal bruin hebben. Je afzuigkap is erg nuttig in deze fase vanwege de uienwalm en ook de uitbakkende pepers. Een deksel op de pan is in deze fase niet handig omdat enig vocht verdampt, en weg moet kunnen omdat de uien anders koken of stoven in plaats van bakken.
  4. Voeg halverwege het halve uur voor de uien ook de knoflook toe, die is ontdaan van velletjes en daarna fijngesneden.
  5. Giet de bouillon bij het bakkende mengsel, in het begin voorzichtig over de bolle kant van een pollepel omdat de temperatuur anders erg plotseling daalt en de pan daarvan krom zou kunnen trekken. Voeg nu ook de peterselie toe. Goed over de bodem roeren om eerder aanbaksel op te lossen. Houd vanaf nu zo veel mogelijk het deksel op de pan om verdamping in te perken.
  6. Boen de aardappels onder de kraan, snijd pitten eruit en snijd in dunne plakjes. Let op, niet schillen, want daarmee zou je het enige voedzame en meest smakelijke deel weghalen; vandaar dus de keuze voor biologische aardappels, die gifvrij gekweekt zijn en waarvan de schil dus veilig eetbaar is.
  7. Voeg aardappels en linzen toe aan de soep, en kook nog 20 minuten door onder af en toe omroeren. De soep is gaar als de linzen zijn opgelost en de aardappels zich gemakkelijk laten stuksteken.

Serveersuggestie

Traditioneel hoort bij uiensoep natuurlijk brood met gesmolten kaas. Eventueel de soep besprenkelen met Parmezaanse kaas en versgemalen peper. Maar ook een groene salade combineert prima met deze soep.