Koningssoep

Toegevoegd door: Rick ("Lekker van een hacker")

Hoeveelheid: 2 ruime kommen
Bereidingstijd: 40 minuten

Ingredienten

1 aubergine
1 klauwvol champignons
1/4 blikje klappermelk
2 tl sambal "Roti Tomaat"
1-2 tenen knoflook
3/4 l groentenbouillon
rozemarijn
versgemalen peper
olie

Bereidingswijze

  1. Snijd kop en kont van de aubergine en snijd hem over de lengte in twee helften. Leg hem met de vlakke kant onder op een goed ingevette overschaal; vergeet niet de uiteindes ook even in te vetten. Gesel de aubergine een half uur in de oven op 200 graden.
  2. Maak de champignons schoon en breek ze met de hand in stukken (het oppervlak blijft daarmee kleiner dan van plakjes, zodat de olie geleidelijker wordt opgenomen). Bak ze in olie met de sambal en royaal versgemalen peper.
  3. Na een paar minuten staan de champignons droog, en voeg je de klappermelk toe, plus de rozemarijn. Laat een minuut of tien rustig doorkoken, waardoor de klappermelk lobbig wordt.
  4. Voeg nu de (kokendhete) bouillon en de fijngesneden knoflook toe. Gebruik eventueel de bouillon om restjes klappermelk uit te spoelen. Laat de soep rustig doorkoken terwijl de aubergine zijn mishandeling uitzit.
  5. Als de aubergine eenmaal gekarameliseerd is, en heerlijk geurig, haal je hem uit de oven en snijdt hem aan stukken. Let op, hij is gloeiendheet! De binnenkant is zacht als modder, de schil is wat taai. Voeg de schil wel toe, het is immers een macho soepje (en de smaak is ook niet verkeerd), maar snijd wel zo klein als praktisch mogelijk, gegeven de verzengende hitte van dit stuk groente. Gooi het in de soep en kook het geheel nog even door; dat laatste is behalve om smaken te mengen eigenlijk vooral om de aubergine wat af te koelen.

Serveersuggestie

Met roggebrood, daarop een laag pittige mango chutney ("Eswatini kitchen", Wereldwinkel) en een royale dosis kruidenzuurkool. (Is trouwens ook een prima snack, maar bij uitdelen wel even voorsnijden zodat je gasten niet verstrengeld raken in de zure draden van de geschaafde kool.)