Kulfi: Traditioneel bruiloftsijs uit India

Toegevoegd door: Rick ("Lekker van een hacker")

Hoeveelheid: 4 porties
Voorbereidingstijd: 2 uur (1/2 koken, 1.1/2 uur afkoelen)
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingredienten

1l lactosevrije melk
5 kardamomzaden
3 el rietsuiker
3 el blanke amandelen, gehakt
4 el pistachekernen, gehakt

Bereidingswijze

  1. Dit recept gaat uit van lactosevrijemelk. Daarin is lactose door het toegevoegde enzym lactase verknipt tot glucose en galactose, en daardoor smaakt het zoeter dan gewone melk. Hierdoor hoeft minder suiker toegevoegd te worden. Vervang je dus door gewone melk dan heb je wat meer suiker nodig. (Deze truc wordt ook wel bij de commerciele bereiding van roomijs gebruikt om het ijs armer aan suiker te houden, maar de smaak van galactose vinden we soms wel een beetje raar omdat we dat niet vaak in het wild tegenkomen.)
  2. Giet de melk in een pan met een dikke bodem. Zodra de melk dreigt over te koken draai je het vuur lager, zodat het vrij stevig blijft borrelen. Voeg dan ook de kardamom toe, zodat die meekookt.
  3. Terwijl je regelmatig goed over de bodem roert, kook je de melk in tot 1/3 van het oorspronkelijke volume. Vellen roer je er gewoon in, daar merk je straks niets meer van. Ik heb trouwens de indruk dat lactose sneller aanbrandt dan glucose+galactose, dus dat is nogmaals winst.
  4. Als de melk tot een derde is ingekookt, verwijder je de kardamomzaden en voeg je de suiker, de amandelen en de helft van de pistache's toe. Roer tot alles goed vermengd is geraakt.
  5. Laat het geheel nu afkoelen; plaats het na enige tijd in de koelkast om op diens temperatuur te komen. Als je een ijsmachine met losse ingredientenkom hebt, giet het mengsel daar dan alvast in.
  6. Breng het melkmengsel in de ijsmachine en laat die een minuut of 30 draaien. Opscheppen, afserveren met de laatste beetjes pistache en het is al smulpapengereed. Of, als je een vriezer gebruikt voor de ijsbereiding, zorg dan dat je regelmatig roert terwijl het ijsmengsel bevriest, zodat je de kristallen breekt en luchtig herverdeelt.