Baba ghanoush: Dip van gerookte aubergine

Toegevoegd door: Rick ("Lekker van een hacker")

Hoeveelheid: 4-6 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingredienten

2 grote aubergines
3 el tahin
1 grote citroen, sap
3 el hangop
2 geperste teentjes knoflook
1 klein bosje bladpeterselie, fijngehakt
olijfolie
zout, peper

Bereidingswijze

  1. Snijd de groene kelkbladeren van de aubergine zo kort af als kan zonder hem daarbij open te snijden. Dit deel kan anders verbranden, en dat stinkt.
  2. Leg de aubergines vervolgens op een hete gril, rechtstreeks op de houtskool van je barbecue of... op een rooster boven je gasvlam! Keer en verplaats ze telkens een beetje. Er zullen blaren ontstaan, het vel raakt geblakerd en met ploefjes springt het vel open en dumpt rook naar buiten. Een prima kans dus om je rookmelders te testen -- maar goed ventileren is beslist aan te bevelen! Het hele proces duurt naar smaak 5 tot 12 minuten per aubergine.
  3. Nu moet de pulp uit de schil. Je kunt de aubergines een paar minuten in een plastic zak laten zweten, afspoelen met koud water en pellen of, als je dat gemakkelijker vindt, kun je ze halveren en laten afkoelen, om ze vervolgens met een lepel uit te schrapen. Snijd de pulp in elk geval fijn.
  4. Klop de tahin met het citroensap. Het wordt eerst stijver en wordt daarna een romige creme. Klop dan de yoghurt/hangop erdoor en dan, met een vork, de auberginepulp.
  5. Voeg nu knoflook en peterselie toe, breng op smaak met peper en zout, en breng het over in een fraaie serveerschaal. Serveer het met een drizzle olijfolie eroverheen en eventueel nog wat peterselie.

Serveersuggestie

Deze dip is bedoeld voor platbrood, maar je kunt er natuurlijk ook groentes in dippen, of crackers, of gewoon... je vingers!