Luie Druif

Toegevoegd door: Eduard Schuitenhouwer

Hoeveelheid: Voor twee personen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 2 dagen

Ingredienten

1 tros dikke blauwe druiven
1 bosje verse spearmint
1 citroen
1 limoen
1 el amandelolie
1 rode peper
1 dl grappa
1 tl geraspte nootmuskaat
2 kaneelstokjes
2 kruidnagelen
1 el maanzaad

Bereidingswijze

  1. Giet in een grote glazen kom het sap uit de citroen en de limoen. Voeg de grappa (of eventueel een dessertwijn, de nootmuskaat en de gevijzelde kaneelstokjes toe. Giet voorzichtig de amandelolie erbij en meng dit met een houten spaan. Niet te hard kloppen om een mooie emulsie te krijgen.
  2. Snijdt de rode peper in kleine stukjes en sprenkel dit in de emulsie. Knip de spearmint boven de kom.
  3. Haal de druiven van de tros en snijdt ze doormidden. Verwijder eventueel al te dikke pitten, maar laat de meeste zitten. Uit de pitten trekt straks veel tanine voor een lekkere droge nasmaak!
  4. Voeg de druifhelften toe en leg tot slot bovenop de kruidnagelen. Dek het geheel af met plastic folie. Laat de kom twee dagen staan op een donkere koele plaats. Het liefts net iets warmer dan een koelkast, zoals een kelder. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan maar de koelkast.
  5. Voeg vlak voor het opdienen het maanzaad toe

Serveersuggestie

Serveren als salade bij bijvoorbeeld een lams stoofpotje, of als versnapering met wat toastjes en een goed glas wijn. Probeer als garnering nu eens niet naar de mintblaadjes te grijpen. Serveer de salade bijvoorbeeld in een terracotta schaaltje op een bordje met een bedekking van druivenbladeren.